wtorek, 23 lutego 2010

Deser śmietankowy z gruszką nashi


Uwielbiam mleko skondensowane w każdej postaci, kiedy więc zobaczyłam ten przepis na blogu kotlet.tv, po prostu musiałam go wypróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwania, deser jest delikatny i kremowy, a dodatek soczystej gruszki w ciekawy sposób przełamuje jego słodycz. Niestety, podobnie jak z innymi deserami z dodatkiem żelatyny, nie udało mi się wyciągnąć go z miseczki i zaserwować na talerzu. Może muszę popracować nad techniką.. W każdym razie smak jest taki sam, niezależnie od sposobu podania :)

Składniki:
  • 150ml skondensowanego słodzonego mleka
  • 350ml śmietany (ja dodałam 36% płynną)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • gruszka nashi (myślę, że zwykła gruszka bądź jabłko również będą pasować)
Żelatynę zalać wrzątkiem, następnie przelać do rondelka i gotować aż się rozpuści. Dodać mleko i śmietanę, zamieszać aż powstanie gładka masa. Pokroić gruszkę i wsypać do miseczek, następnie zalać masą. Kiedy ostygnie włożyć do lodówki na co najmniej parę godzin, aby zastygło. Następnie delikatnie odwrócić miseczki i wyjąć deser na talerz (albo jak ja - jeść z miseczki).


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uważajcie na zdjęcia łyżek bo CSI przybliży przekręci poprawi i wyjdzie co się działo poza kadrem ! :) (ładna pogoda była ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż nabrałam ochoty na taki deserek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodac do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails