środa, 14 lipca 2010

Babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone


Dziś przedstawiam pyszny, lekki deser z owocami. Babeczki w sam raz na jeden słodki kęs. Dobre od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu w lodówce.


Składniki:
  • 250g mąki
  • 10 łyżeczek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150g białej czekolady
  • 250g mascarpone
  • borówki
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę, aby wystygła. W międzyczasie połączyć składniki na ciasto, zagnieść je i wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wykrawać koła i wykładać nim natłuszczone foremki do babeczek. Piec około 15 minut w 190 stopniach. Białą czekoladę połączyć z mascarpone, aby powstała gładka masa. Kiedy babeczki ostygną, nałożyć do nich masę i posypać borówkami. Z podanych składników wychodzi około 15 babeczek o wielkości 6 cm.


Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji Jagodowo nam 2

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails