Bardzo smaczne danie, trochę czasochłonne w przygotowaniu, jednak efekt jest wart poświęconego mu czasu. Najbardziej lubię ciągnący się ser, który tak dobrze komponuje się smakowo z pieczarkami i naleśnikami.
Składniki:
Naleśniki
- 125g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 1kg pieczarek
- 700 g żółtego sera
- 2 duże cebule
- sól
- bułka tarta
- 1 jajko
Naleśniki można przygotować ze swojego ulubionego przepisu, my korzystaliśmy z przepisu Michela Roux z książki "Jajka". Mąkę, cukier i sól należy wymieszać w misce i dodać jajka oraz 100ml mleka. Ciągle mieszając dodać resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto na godzinę, po tym czasie smażyć naleśniki, wylewając cienką warstwę ciasta na na patelnię i smażyć przez ok 1 min z obu stron.
Aby przygotować farsz należy pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni. Gdy się zeszkli, dodać utarte na tarce pieczarki na patelnię i dusić około 20 min dopóki znacząco nie zmniejszą swojej objętości. Po tym czasie odlać nadmiar wody z patelni a pozostałą zawartość przesypać do miski, dodać drobno starty ser i wszystko dokładnie wymieszać.
Nakładać kopiatą łyżkę farszu na naleśnik, zawijać go, moczyć w jajku i bułce tartej i
podsmażać na patelni aż zmieni kolor na złoty - wtedy danie jest gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz