piątek, 20 sierpnia 2010

Cytrynowa pychotka


Wróciłem ostatnio do domu zmęczony po pracy i stwierdziłem, że mam ochotę na coś dobrego i słodkiego. Po krótkich poszukiwaniach trafiłem na ciekawy przepis na cytrynowy deser, który postanowiłem wypróbować. Deser okazał się bardzo smaczny i mocno cytrynowy a dodatkowo w miarę szybko się go przygotowuje - jest w sam raz na poobiednią przekąskę.

Składniki:

  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 185 ml mleka
  • cukier puder do przyozdobienia
Masło i cukier wrzucić do miski i zmiksować, po chwili dodać żółtka i dalej miksować aż masa będzie gładka. Wtedy należy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać mleko i sok wyciśnięty z cytryny. W międzyczasie, w osobnej misce, ubić białka na sztywno i dodać je do masy. Wymieszać wszystko delikatnie aż utworzy jedną, dosyć rzadką masę. Ciasto rozlać do natłuszczonych uprzednio kokilek, a te z kolei wstawić do naczynia żaroodpornego z wrzącą wodą tak by woda sięgała połowy wysokości kokilek. Tak przygotowany deser wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 min. Po wyjęciu z piekarnika udekorować cukrem pudrem. Smacznego!


Przepis pochodzi z bloga Zoom Yummy

1 komentarz:

  1. Próbowałam już różnych creme brulee i podobnych deserów, ale jakoś nigdy nie chciały się udać. Albo jajka były zbyt wyczuwalne albo miały konsystencje galaretki. Twój wygląda świetnie, kremowa konsystencja, kolor wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails