niedziela, 22 sierpnia 2010

Kurczak w krakersach


Jest to prosty i szybki przepis, który znaleźliśmy z Kasią już parę lat temu. Z gatunku "wrzuć do lodówki wieczorem, zajmij się czym innym i upiecz następnego dnia kiedy jesteś głodny".Po nocnej kąpieli w maślance kurczak jest bardzo delikatny w smaku i właściwie nie ma potrzeby go doprawiać. Dodatkową jego zaletą jest to, że smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. W związku z tym sprawdza się idealnie jako przekąska na piknik albo na wycieczkę. My jemy go solo, ale myślę, że pasują do niego także ziemniaki lub frytki.

Składniki:
  • 3 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 l maślanki
  • około 200 g krakersów

Kurczaka pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Potem zalać je maślanką, wymieszać i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, ale jeśli brakuje na to czasu, to wystarczą nawet 2 godzinki. Następnie pokruszyć krakersy. My wkładamy je do woreczka strunowego i zgniatamy wałkiem do ciasta - w taki sposób można uniknąć bałaganu w kuchni ;) Po wyjęciu kurczaka z lodówki obtaczać kawałki w pokruszonych krakersach i układać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie kurczak jest gotowy do jedzenia. Smacznego! 



Przepis bierze udział w akcji Kurczak na 1000 sposobów

3 komentarze:

  1. fajne jest to, że to takie małe kawałeczki. i rzeczywiście, wiele razy słyszałam, że kurczak w maślance jest pyszny. i z tymi okruchami krakersów.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny, bo bez smażenia w głębokim tłuszczu... brzmi zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie wyciagnelam z piekarnika. pycha!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails