Ostatnio często przygotowujemy zupy. Szukamy ciekawych połączeń smakowych i próbujemy, próbujemy, próbujemy... Dziś przygotowałam krem z kalafiora. Zupa okazała się wspaniała w smaku, bardzo gęsta i kremowa. Od pierwszej łyżki stała się naszym numerem jeden!
Składniki:
- duży kalafior
- duży ziemniak
- cebula
- 25g masła
- 4 łyżki oliwy
- 1,2l bulionu warzywnego
- 600ml mleka
- 150 ml śmietany
Kalafiora podzielić na różyczki, a ziemniaka i cebulę pokroić w kostkę. Do garnka włożyć oliwę i masło, następnie wrzucić warzywa i podsmażyć, aż zaczną skwierczeć. Od tego momentu podgrzewać kolejne 10 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i zagotować ponownie. Następnie doprawić, zmniejszyć ogień i gotować, dopóki warzywa nie będą zupełnie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować. Kurki umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć i dodać do zupy.
Smacznego!
piękna jest ta zupa. taka minimalistyczna w tym talerzu.
OdpowiedzUsuńDużo bym dała za talerz takiej zupy, oj dużo... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuń