piątek, 13 sierpnia 2010

Zupa krem z kalafiora z kurkami

Ostatnio często przygotowujemy zupy. Szukamy ciekawych połączeń smakowych i próbujemy, próbujemy, próbujemy... Dziś przygotowałam krem z kalafiora. Zupa okazała się wspaniała w smaku, bardzo gęsta i kremowa. Od pierwszej łyżki stała się naszym numerem jeden!

Składniki:
  • duży kalafior
  • duży ziemniak
  • cebula
  • 25g masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,2l bulionu warzywnego
  • 600ml mleka
  • 150 ml śmietany
Kalafiora podzielić na różyczki, a ziemniaka i cebulę pokroić w kostkę. Do garnka włożyć oliwę i masło, następnie wrzucić warzywa i podsmażyć, aż zaczną skwierczeć. Od tego momentu podgrzewać kolejne 10 minut  pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i zagotować ponownie. Następnie doprawić, zmniejszyć ogień i gotować, dopóki warzywa nie będą zupełnie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować. Kurki umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć i dodać do zupy.



Smacznego!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku

3 komentarze:

  1. piękna jest ta zupa. taka minimalistyczna w tym talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo bym dała za talerz takiej zupy, oj dużo... :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails