Cytuję przepis:
"Rożki Babci Rózi
Składniki:
- 100 ml letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 30 dag mąki
- 3 żółtka
- 15 dag masła
- konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie)
- cukier kryształ (do obtaczania rogalików)
Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły, następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :) Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączoną stolnicę, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi, piec na złoto w temp. 175st. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, mocząc górną cześć w białku, następnie w cukrze krysztale."
*Ja, zamiast zwykłych drożdży, użyłam drożdży instant - 2 opakowania. Ciasto wyszło dość rzadkie, więc dodałam trochę więcej mąki. Niestety nie wypłynęło mi z wody ;) Piekłam około 15 minut.
Smacznego!
piękne zdjęcia. i ja przymierzam się do upieczenia tych rogalików..
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto je upiec, polecam gorąco :)
OdpowiedzUsuńKasiu, a juz myslalam ze po wczorjszym calonocnym szukaniu wszystkich znalazlam... No nic :)
OdpowiedzUsuńWpadam pozno, ale ciesze sie strasznie ze pieklas rozki i do tego ze czekala na nie taaaka roza! Pozdrowienia Ci sle.