Dzisiaj zaprezentuję danie, które mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Ponieważ za gruszkami nie przepadam a za kurczakiem jak najbardziej, zastanawiałem się co może wyjść z takiego połączenia. Przyznaję, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Delikatny kurczak, miękkie gruszki a do tego chrupiące migdały i podduszone rodzynki po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 gruszki
- duża garść migdałów (mogą być ze skórką)
- duża garść rodzynek
- słodka papryka w proszku
- olej sezamowy
- cytryna
Kurczaka pokroić w drobną kostkę posolić i przyprawić papryką. Podsmażyć na patelni na oleju sezamowym. W międzyczasie obrać gruszki i pokroić w kostkę. Dodać je do kurczaka, dolać około 1/3 szklanki wody i dosypać migdały i rodzynki i dokładnie wymieszać. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dolać go do potrawy. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut, potem odlać nadmiar wody. Najlepiej smakuje podany z ryżem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga kotlet.tv
cudnie aromatycznie. takie smaki, których jeszcze nie znam.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!!! Bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie oryginalny :) wypróbowałam i było przepysznie :) więc gorąco polecam ten przepis, w sumie jak wszystko, co tworzą Kasia z Marcinem :)
OdpowiedzUsuń