wtorek, 16 listopada 2010

Kurczak duszony z gruszkami


Dzisiaj zaprezentuję danie, które mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Ponieważ za gruszkami nie przepadam a za kurczakiem jak najbardziej, zastanawiałem się co może wyjść z takiego połączenia. Przyznaję, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Delikatny kurczak, miękkie gruszki a do tego chrupiące migdały i podduszone rodzynki po prostu rozpływają się w ustach. 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 gruszki
  • duża garść migdałów (mogą być ze skórką)
  • duża garść rodzynek
  • słodka papryka w proszku
  • olej sezamowy
  • cytryna

Kurczaka pokroić w drobną kostkę posolić i przyprawić papryką. Podsmażyć na patelni na oleju sezamowym. W międzyczasie obrać gruszki i pokroić w kostkę. Dodać je do kurczaka, dolać około 1/3 szklanki wody i dosypać migdały i rodzynki i dokładnie wymieszać. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dolać go do potrawy. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut, potem odlać nadmiar wody. Najlepiej smakuje podany z ryżem.

 

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kotlet.tv

Przepis bierze udział w akcjach "Gruszkowe Inspiracje" i "Kurczak na 1000 Sposobów"

2 komentarze:

  1. cudnie aromatycznie. takie smaki, których jeszcze nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis!!! Bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie oryginalny :) wypróbowałam i było przepysznie :) więc gorąco polecam ten przepis, w sumie jak wszystko, co tworzą Kasia z Marcinem :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails