sobota, 11 grudnia 2010

Domowy ser ricotta


Ostatnio, przy okazji robienia crespelle z szpinakiem, odkryłem ile frajdy może dać robienie własnego sera. Do przepisu potrzebny był ser ricotta, który postanowiliśmy zrobić domowym sposobem. Ser jest bardzo delikatny w smaku, rozpływa się w ustach i doskonale smakuje ze słodkim pieczywem. Jego przygotowanie jest bardzo proste i tanie.

Składniki:
/na około 700g sera/
  • 2 l mleka (najlepiej 3,2%)
  • 200 ml śmietany (najlepiej 30% - 36%)
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
Dodatkowo będzie potrzebna gaza opatrunkowa i sitko o drobnych oczkach.

Do dużego garnka wlać mleko śmietanę i sól. Gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Kiedy mleko zacznie wrzeć, mieszać do momentu aż nie będzie to przerywało procesu wrzenia. Wtedy dolać sok z cytryny i zmniejszyć gaz. Gotować, ciągle mieszając, przez około 2 minuty, aż zaczną się wytrącać granulki sera. Wtedy zdjąć garnek z gazu i przelać zawartość do sitka wyłożonego gazą. Zostawić do ocieknięcia i ostudzenia na godzinę. Potem owinąć gazą i wycisnąć resztkę cieczy. Tak przygotowany ser można przechowywać w lodówce przez trzy dni.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Epicurious

2 komentarze:

  1. Super :) Dziś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno taniej to wyjdzie niż kupno gotowego.
    Spróbuję. Oby wyszło lepsze niż tofu, które robiłam :)

    Pozdr.
    Lili

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails