poniedziałek, 14 lutego 2011

Perskie ciasto miłości

To ciasto intryguje wielością smaków. Samo w sobie bardzo różni się od naszych tortów biszkoptowych. Jest cięższe i bardziej wilgotne. Natomiast masa jest kremowa, słodka, o wyraźnym posmaku szafranu. Lekko słonawe pistacje dodają tu pewnej równowagi, a całość uwodzi smakiem.. Taki malutki torcik w sam raz pasuje na wyjątkowe okazje we dwoje, a jeśli nie jesteście łakomczuchami, wystarczy go też żeby podzielić się z większą ilością bliskich osób :)

Składniki:
/na foremkę o średnicy 19cm/ 

ciasto
  • 125g mąki
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 100ml wody
  • 170ml oleju
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Mąkę, połowę cukru, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w dużej misce. W mniejszej połączyć żółtka, wodę, olej, skórkę z cytryny i kardamon. Wlać mokre składniki do suchych i rozmieszać, aż powstanie gładka masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać drugą połowę cukru i miksować jeszcze przez chwilę. Przełożyć białka do miski z masą i dokładnie wymieszać, uważając aby nie zrobić tego za szybko. Połowę masy wlać do foremki i piec 25-30 minut w temperaturze 165 stopni. Pozostałą część szczelnie przykryć, odstawić do czasu wystudzenia pierwszego blatu, a potem upiec.

krem
  • 450ml śmietany 36% (mi najlepiej się ubija się taka gęsta, a nie płynna śmietanka)
  • parę nitek szafranu
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • pistacje do posypania
Do małego rondelka wlać 110ml śmietany i wsypać szafran. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, wodę różaną i śmietanę z szafranem. 

Blaty ciasta przełożyć kremem i posmarować nim wierzch i boki. Wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami. Przed podaniem schładzać przynajmniej godzinę.



Smacznego!

Przepis znaleziony na stronie Kokocooks

14 komentarzy:

  1. No cóż. Nie sposób się nie zakochać w takim cieście.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjęcia! A smaki rzeczywiście intrygujące! Szafran, woda różana, kardamon - już sobie wyobrażam, jak mogą smakować razem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała zrobić, bo nie umiem sobie wyobrazić smaku;-) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne :-) i idealny krem, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako iranistka jestem tym bardziej zainteresowana i zachwycona tym cudeńkiem;)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale. Orientalna doskonałość.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodatek kardamonu pięknie się tu komponuje.
    A jak ślicznie wygląda...jest wspaniałe, takie nieskazitelne...

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiekny torcik! kardamon, pistacje, woda rozana... te skladniki wskazuja, ze to ciacho musi byc znakomite:)

    OdpowiedzUsuń
  9. co za zdjęcia!
    co za tort! ten kardamon, woda różana i pistacje. wspaniała kompozycja smakowa.
    a jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails