Malutkie, ale bardzo sycące placuszki, które można błyskawicznie przygotować. Są puszyste i delikatne. Mają kremowy, dość neutralny smak, a dodatek wędzonego łososia nadaje im ciekawego charakteru. Osobiście nie przepadam za łososiem, więc jadłem je z cukrem pudrem i też były wyśmienite.
Składniki:
/na 16 placuszków o średnicy około 5cm/
- 150g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 30g serka śmietankowego (typu philadelphia)
- 25g miękkiego masła
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 110ml śmietany
- łosoś wędzony
W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej utrzeć serek śmietankowy z masłem, potem dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilę. Dodać suche składniki do mokrych, dolać mleko i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto po jednej łyżce. Nie należy ich długo smażyć, wystarczy minuta na pierwszej stronie i pół na drugiej. Na gotowe placuszki nakładać po łyżeczce śmietany i paseczek łososia.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony evilshenanigans
Są piękne. Uwielbiam takie wytrawne wersje placuszków. Jednocześnie delikatne, puszyste,i w wyrazisty smak łososia:)
OdpowiedzUsuńŁosoś i serek na puszystym cieście... To dopiero coś.
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię wędzonego łososia na placuszkach, właśnie z kapką śmietany (albo sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńmniam, kupię wędzonego łososia i wyczynię to Cudo!!!
OdpowiedzUsuńGenialne!
opublikowane już u nas pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńpysznie zaczynac dzień z takim sniadaniem.
OdpowiedzUsuńSuper są, już wiem co jutro na śniadanie zjem :)))
OdpowiedzUsuńInteresting!!
OdpowiedzUsuńJess : )
kocham połączenie serka i łososia.
OdpowiedzUsuń