czwartek, 3 marca 2011

Zupa krem z pora


Pora na pora! Bierzemy udział w akcji z porem w roli głównej i poszerzamy swoje kulinarne horyzonty. Dotąd nie gościł w naszej kuchni i jak się okazuje dużo na tym straciliśmy! Ta zupa jest bardzo delikatna i kremowa, o wyraźnym smaku pora. Do tego pyszne grzanki i obiad gotowy.

Składniki:
  • 4 pory (tylko jasne części)
  • 3 ziemniaki
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 250ml mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pory pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Przykryć i dusić aż zmiękną. Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Dodać pora, zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać mleko i śmietanę, doprawić do smaku i  całość dokładnie zmiksować.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Pora na pora

Przepis zaadaptowany ze strony Le Misz Masz

9 komentarzy:

  1. Przepyszny klasyk :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja pora lubię bardzo, ale zupy jeszcze z niego nie robiłam. Warto spróbować, bo na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pora jak i porowa... nadrabiajcie zaleglosci, bo por jest super ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. kremowe zupy są zdecydowanie najsmaczniejsze.
    cudna łyżka.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale tu u Ciebie pysznie :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  7. zainspirowałam się Twoim przepisem na krem z pora i wyszedł rewelacyjnie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. na ile osób mniej więcej może starczyć zupki w tych proporcjach składników?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails