Wspaniały, okazały tort w sam raz na specjalne okazje. Dzięki Malteserom - słodkim czekoladowym kuleczkom ze słodowo-jęczmiennnym wnętrzem, ciasto jest niezwykle ciekawe zarówno w smaku jak i z wyglądu. Słodowe blaty i gęsta, aksamitna masa czekoladowa stanowią naprawdę wyjątkowe połączenie.
Tort był robiony na urodzinowe zamówienie, więc niestety nie udało mi się sfotografować jego wnętrza. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda - odwiedźcie nas na Facebooku, gdzie solenizantka obiecała dodać zdjęcia :)
Składniki:
/na tortownicę 24cm/
ciasto
- 350g mąki
- 350g miękkiego masła
- 350g jasnego brązowego cukru demerara
- 190g napoju czekoladowo-słodowego w proszku (np. Malteser lub Horlicks - do kupienia w Kuchniach Świata)
- 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 8 łyżek mleka
- 8 łyżek gorącej wody
Utrzeć masło z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ubijając dalej, dodawać po jednym jajku. Mąkę i napój w proszku przesiać i wsypać do masy maślanej. Dodać mleko i wodę i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej z nich wsypać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przelać do foremki i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. To samo powtórzyć z drugą i trzecią częścią masy.
masa
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g mlecznej czekolady
- 300ml śmietanki 36%
Posiekać czekoladę, a śmietankę podgrzać na małym ogniu. Czekoladę umieścić w misce, zalać gorącą śmietanką i odstawić na kilka minut. Wymieszać i upewnić się, że cała czekolada się rozpuściła. Masą przełożyć blaty ciasta i obficie posmarować wierzch i boki tortu.
do przybrania
- 2 opakowania kuleczek Malteser
Kuleczki przekroić na pół i dekorować nimi wierch i boki tortu.
Smacznego!
Wygląda prześwietnie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny!Nie mogę oderwać od niego oczu.W smaku musi być boski.
OdpowiedzUsuńGratuluję!
Wspaniały:)
OdpowiedzUsuńpiękny! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda :) nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńa mam pytanie ile kosztuje w kuchniach świata napój Malteser lub Horlicks? i czy jest podobny w smaku np. do białej czekolady w proszku?
W Krakowie Malteser kosztował 22 zł za 300g, Horlicksa akurat nie było więc nie potrafię powiedzieć ile. Podejrzewam, że cena jest zbliżona. A jak smakuje to przyznam, że nie wiemy bo nie piliśmy ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Rewelacyjna dekoracja! Będę wyczekiwać na zdjęcia z wnętrza:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzięki Marcin za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńmam właśnie przepis z Malteser lub Horlicks i zastanawiam się czy lecieć i kupować to cudo, czy też czymś zastąpić ;)
pozdrawiam
Moim zdaniem warto kupić, bo nie ma u nas na rynku (z tego co się orientuje) nic co by było ze słodem. Można spróbować to czymś zastąpić, ale wtedy ciasto będzie miało zupełnie inny smak:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
jejku, wygląda wspaniale!! czekam na zdjęcia, bo sama czaję się na taki tort od jakiegoś czasu!
OdpowiedzUsuńPiękny...groszkowo-pozytywny i na pewno mega smaczny...szacunek;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńwyglada cudnie! chetnie bym pojadla takiego tortaaa:)
OdpowiedzUsuńcudny tort!!! uwielbiam te kuleczki:) to chyba pierwszy tort czekoladowy na widok którego cieknie mi ślinka (bo generalnie jestem zwolennikiem tortów owocowych) :D gratulacje, po prostu mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńJa tam nie potrzebuję zdjęć środka, te które oglądam zachwycają mnie wystarczająco!
OdpowiedzUsuńPiękny tort!
Rzeczywiście, tort wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńAmazing! I love it...
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpomysl fantastyczny z tymi kulkami, jak nic skorzystam, dziekuje...
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie ! :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam Maltesersów! Tort jest rewelacyjny ;)
OdpowiedzUsuństrasznie elegancki!
OdpowiedzUsuńMe encantó la manera de decorar el pastel, muy bonito..
OdpowiedzUsuńsaludos
Zatkało mnie! Coś pięknego!
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałam czegoś tak pięknego, super pomysł!
OdpowiedzUsuńFantastic, love the decoration ~
OdpowiedzUsuńTort wygląda rewelacyjnie. Zrobię go przy najbliższej okazji. Chciałam zapytać czy Horlicks może być zwykły "original" czy musi być czekoladowy? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMy korzystaliśmy z czekoladowego, ale wydaje mi się, że zwykły też się sprawdzi :) Najwyżej tort będzie odrobinkę mniej czekoladowy;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za odpowiedź, jak tylko będzie jakaś odpowiednia okazja na pewno zrobię ten tort i podzielę się wrażeniami.
OdpowiedzUsuńulalala.. ale to mi się podoba!
OdpowiedzUsuńna zimniejsze dni idelany- inaczej czekolada się rozpuści;(
zabieram przepis!
Glad you enjoyed my recipe - it looks lovely!
OdpowiedzUsuńale oryginalne!!!!!!!!!!!super pomysl.
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, kiedyś uwielbiałam malteserki:D Pomysł genialny, naprawdę pysznie wygląda i ciekawie:D
OdpowiedzUsuńKochani! Wasze przepisy mnie urzekly... no moze nie tyle same przepisy, co zdjecia juz gotowych potraw. Nie wiem jak to robicie, ale slinka mi leci na sam widok tych cudeniek :D Zakochalam sie w torciku czekoladowym z kuleczkami i juz niedlugo zamierzam wyprobowac we wlasnej kuchni. Niestety nie moge was "polubic" bo mi znajomi z fb podkosza przepisy i nie bede mogla sie przed nimi chwalic tym co zrobilam :D A tak serio to jestescie naprawde super, z niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy :D
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy tort jaki kiedykolwiek zrobilam! polecam
OdpowiedzUsuńCzy ilosc proszku do pieczenia jest wyczuwalna w smaku ?
OdpowiedzUsuńZrobiłam już 3 razy i robię po raz kolejny. Tort jest przepyszny i ciągle każdy prosi żebym go zrobiła. Niestety problem był z kupieniem tego napoju słodowego więc go zamieniłam i nie wiem jak smakuje akurat w oryginale ale ja dodaję czekolady do picia cadbery lub decomoreno i nie zauważyłam różnicy w smaku między jedną a drugą czegoladą. Ogólnie polecam bo tort robi wrażenie i w smaku i wyglądzie. Poza tym robi się go bardzo szybko a proszku nie czuć w smaku. Wszystkie przepisy z tej strony udają się i wszystko jest pyszne dlatego zachęcam z korzystania z tego bloga i pisania komentarzy dopiero po wykonaniu ciast i potraw żeby mieć możliwość sprawdzenia czy przepis będzie dobry.
OdpowiedzUsuńMam pytania:czy ta masa do przełożenia jest dosyć sztywna czy raczej płynna i jak zacznę przekładać blaty to na wierzch mi może bardzo zgęstnieć?.
OdpowiedzUsuńI czy może ten tort już zrobiony stać przez noc w lodówce?
Rozumiem,że jak się piecze jedna część,to dwie czekają,i czy to w niczym nie przeszkadza,ciasto nie opadnie podcza czekania na swoją kolej?
Dziękuje za odpowiedż. Krystyna