piątek, 29 kwietnia 2011

Tort z kuleczkami Malteser


Wspaniały, okazały tort w sam raz na specjalne okazje. Dzięki Malteserom - słodkim czekoladowym kuleczkom ze słodowo-jęczmiennnym wnętrzem, ciasto jest niezwykle ciekawe zarówno w smaku jak i z wyglądu. Słodowe blaty i gęsta, aksamitna masa czekoladowa stanowią naprawdę wyjątkowe połączenie. 

Tort był robiony na urodzinowe zamówienie, więc niestety nie udało mi się sfotografować jego wnętrza. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda - odwiedźcie nas na Facebooku, gdzie solenizantka obiecała dodać zdjęcia :)

Składniki:
/na tortownicę 24cm/

ciasto
  • 350g mąki
  • 350g miękkiego masła
  • 350g jasnego brązowego cukru demerara
  • 190g napoju czekoladowo-słodowego w proszku (np. Malteser lub Horlicks - do kupienia w Kuchniach Świata)
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek gorącej wody

Utrzeć masło z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ubijając dalej, dodawać po jednym jajku. Mąkę i napój w proszku przesiać i wsypać do masy maślanej. Dodać mleko i wodę i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej z nich wsypać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przelać do foremki i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. To samo powtórzyć z drugą i trzecią częścią masy.

masa
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady 
  • 300ml śmietanki 36%

Posiekać czekoladę, a śmietankę podgrzać na małym ogniu. Czekoladę umieścić w misce, zalać gorącą śmietanką i odstawić na kilka minut. Wymieszać i upewnić się, że cała czekolada się rozpuściła. Masą przełożyć blaty ciasta i obficie posmarować wierzch i boki tortu.

do przybrania
  • 2 opakowania kuleczek Malteser

 Kuleczki przekroić na pół i dekorować nimi wierch i boki tortu.




Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Poires Au Chocolat

40 komentarzy:

  1. Cudowny!Nie mogę oderwać od niego oczu.W smaku musi być boski.
    Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda :) nie mogę się napatrzeć :)
    a mam pytanie ile kosztuje w kuchniach świata napój Malteser lub Horlicks? i czy jest podobny w smaku np. do białej czekolady w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  4. W Krakowie Malteser kosztował 22 zł za 300g, Horlicksa akurat nie było więc nie potrafię powiedzieć ile. Podejrzewam, że cena jest zbliżona. A jak smakuje to przyznam, że nie wiemy bo nie piliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda! Rewelacyjna dekoracja! Będę wyczekiwać na zdjęcia z wnętrza:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Marcin za odpowiedź :)
    mam właśnie przepis z Malteser lub Horlicks i zastanawiam się czy lecieć i kupować to cudo, czy też czymś zastąpić ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem warto kupić, bo nie ma u nas na rynku (z tego co się orientuje) nic co by było ze słodem. Można spróbować to czymś zastąpić, ale wtedy ciasto będzie miało zupełnie inny smak:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. jejku, wygląda wspaniale!! czekam na zdjęcia, bo sama czaję się na taki tort od jakiegoś czasu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny...groszkowo-pozytywny i na pewno mega smaczny...szacunek;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada cudnie! chetnie bym pojadla takiego tortaaa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudny tort!!! uwielbiam te kuleczki:) to chyba pierwszy tort czekoladowy na widok którego cieknie mi ślinka (bo generalnie jestem zwolennikiem tortów owocowych) :D gratulacje, po prostu mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tam nie potrzebuję zdjęć środka, te które oglądam zachwycają mnie wystarczająco!
    Piękny tort!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście, tort wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniały... aż mi mowę odjęło :]

    OdpowiedzUsuń
  15. pomysl fantastyczny z tymi kulkami, jak nic skorzystam, dziekuje...

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ja dawno nie jadłam Maltesersów! Tort jest rewelacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Me encantó la manera de decorar el pastel, muy bonito..
    saludos

    OdpowiedzUsuń
  18. Zatkało mnie! Coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie widziałam czegoś tak pięknego, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  20. Tort wygląda rewelacyjnie. Zrobię go przy najbliższej okazji. Chciałam zapytać czy Horlicks może być zwykły "original" czy musi być czekoladowy? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. My korzystaliśmy z czekoladowego, ale wydaje mi się, że zwykły też się sprawdzi :) Najwyżej tort będzie odrobinkę mniej czekoladowy;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję bardzo za odpowiedź, jak tylko będzie jakaś odpowiednia okazja na pewno zrobię ten tort i podzielę się wrażeniami.

    OdpowiedzUsuń
  23. ulalala.. ale to mi się podoba!
    na zimniejsze dni idelany- inaczej czekolada się rozpuści;(
    zabieram przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. Glad you enjoyed my recipe - it looks lovely!

    OdpowiedzUsuń
  25. ale oryginalne!!!!!!!!!!!super pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  26. wygląda świetnie, kiedyś uwielbiałam malteserki:D Pomysł genialny, naprawdę pysznie wygląda i ciekawie:D

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochani! Wasze przepisy mnie urzekly... no moze nie tyle same przepisy, co zdjecia juz gotowych potraw. Nie wiem jak to robicie, ale slinka mi leci na sam widok tych cudeniek :D Zakochalam sie w torciku czekoladowym z kuleczkami i juz niedlugo zamierzam wyprobowac we wlasnej kuchni. Niestety nie moge was "polubic" bo mi znajomi z fb podkosza przepisy i nie bede mogla sie przed nimi chwalic tym co zrobilam :D A tak serio to jestescie naprawde super, z niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Najpyszniejszy tort jaki kiedykolwiek zrobilam! polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy ilosc proszku do pieczenia jest wyczuwalna w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam już 3 razy i robię po raz kolejny. Tort jest przepyszny i ciągle każdy prosi żebym go zrobiła. Niestety problem był z kupieniem tego napoju słodowego więc go zamieniłam i nie wiem jak smakuje akurat w oryginale ale ja dodaję czekolady do picia cadbery lub decomoreno i nie zauważyłam różnicy w smaku między jedną a drugą czegoladą. Ogólnie polecam bo tort robi wrażenie i w smaku i wyglądzie. Poza tym robi się go bardzo szybko a proszku nie czuć w smaku. Wszystkie przepisy z tej strony udają się i wszystko jest pyszne dlatego zachęcam z korzystania z tego bloga i pisania komentarzy dopiero po wykonaniu ciast i potraw żeby mieć możliwość sprawdzenia czy przepis będzie dobry.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam pytania:czy ta masa do przełożenia jest dosyć sztywna czy raczej płynna i jak zacznę przekładać blaty to na wierzch mi może bardzo zgęstnieć?.
    I czy może ten tort już zrobiony stać przez noc w lodówce?
    Rozumiem,że jak się piecze jedna część,to dwie czekają,i czy to w niczym nie przeszkadza,ciasto nie opadnie podcza czekania na swoją kolej?
    Dziękuje za odpowiedż. Krystyna

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails