poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Babeczki bananowe z solonym karmelem


Witamy po długiej przerwie! Mieliśmy trochę zmian w naszym małym światku i niestety na chwilę blogowanie zeszło na dalszy plan. Wracamy za to pełni zapału i nowych pomysłów na potrawy :) Powitalnym przepisem po przerwie są... przepyszne babeczki z solonym karmelem. Wiem, że to trochę strasznie brzmi: "solony karmel", ale tak naprawdę smakuje on zupełnie jak karmelowe cukierki (czyli jest przepyszny) a jest solony dlatego, że robi się go z solonego masła. Babeczki bananowe same w sobie są przepyszne - są lekko wilgotne, ciężkawe i intensywnie bananowe. Do tego słodki karmelowy krem na wierzchu - prawdziwe pychotki. Gorąco polecamy pomimo czasochłonności. Z podanego przepisu na karmel wychodzi około 250g karmelu, więc zostaje go jeszcze do innych wypieków lub wyjadania łyżeczką ;)


Składniki:
/na 12 babeczek/

babeczki:
  • 370g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170g masła
  • 170g jasnego brązowego cukru demerara
  • 2 jajka
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany - pokrojone
  • 220ml maślanki
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
W dużej misce wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać banany, maślankę i ekstrakt waniliowy. Ucierać masło z cukrem, aż dobrze się połączą, tworząc jednolitą i gładką masę. Dodawać po jednym jajku, zmniejszyć prędkość w mikserze i dodać suche składniki w trzech turach, przeplatając je porcjami mokrych. Wypełnić gotową masą papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 175 stopniach przez 15-20 minut.
 
masa karmelowa:
  • 3 białka 
  • 120g cukru
  • 140g masła
  • karmel do smaku

Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić metalową miskę, tak by nie dotykała wody. Wlać do niej białka z cukrem i natychmiast zacząć miksować (najlepiej mieć w jednej ręce przygotowany mikser), żeby nie zaczęły się ścinać. Masa powinna mieć około 65 stopni, jeśli nie masz termometru, weź jej trochę i rozetrzyj między palcami, jeśli cukier jest roztopiony, to znaczy że masa jest gotowa. Następnie zdjąć miskę z wrzątku i ubijać, dopóki masa nie zrobi się biała i puszysta (zajmuje to około 10 minut). Po tym czasie, dodawać powoli miękkie masło. Nie należy się przejmować jeśli masa ma grudki, można wtedy ją znowu podgrzać nad wrzątkiem i jeszcze trochę zmiksować. Jeśli jest za gorąca można ją na moment wstawić do lodówki. Na końcu, dodać do masy karmel i ubijać aż będzie gładka.

karmel: 
/na 250ml/
  • 100g cukru
  • 150ml śmietanki 30%
  • 85g słonego masła
  • opcjonalnie szczypta soli

W garnuszku podgrzać cukier, nie mieszając go. Kiedy cukier zacznie się roztapiać i przybierać bursztynowy kolor, zamieszać go parę razy i ściągnąć z ognia ciągle mieszając, aż do całkowitego stopienia cukru. W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodawać posiekane drobno masło do cukru, wymieszać dokładnie i postawić z powrotem na ogniu. Dodawać po trochu śmietanki ciągle mieszając. Pogotować karmel przez kilka minut i odstawić naczynie z ognia. Ochłodzić i przelać do czystego słoiczka, nie należy się przejmować jeśli jest rzadki - nabierze konsystencji w lodówce. Przechowywać w lodówce, natomiast serwować i używać podgrzany do temperatury pokojowej.


Smacznego!!

Przepis pochodzi z bloga callmecupcake.


12 komentarzy:

  1. Wspaniale babeczki:-) na pewno smakuja rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, zakochałam się w tych babeczkach. Bajkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie :) Jedną się częstuję ;))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz zrobiłam solony karmel, jest przepyszny. Spróbujcie z brownies :) A z babeczkami bananowymi chętnie też spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie smaków słodkich ze słonymi. A babeczki wyglądają fenomenalnie i pewnie tak też smakują.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję, że to fantastyczne połączenie : solony karmel i bananowe babeczki, dobrze się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zamawiam babeczkę :) póki jeszcze są, na mnie akurat wyrażenie "solony karmel" działa zachęcająco, bo bardzo lubię słodko-słone połączenia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. mi solony karmel się pysznie kojarzy!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam solony karmel! pięknie zaprezentowane babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cóż za obrazki.. cudne,
    no i te słowa o wyjadaniu łyżeczką..:-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails