wtorek, 23 sierpnia 2011

Babka pomarańczowa z kardamonem


Lekka i puszysta babka. Jest bardzo aromatyczna i przyjemnie cytrusowa. Pomarańcze można z powodzeniem zastąpić grejpfrutem, o czym miałam okazję się przekonać, kiedy planując upieczenie babki zrobiłam zakupy, a Marcin rozpakowując je, ze zdziwieniem spytał, czemu kupiłam grejpfruty do babki pomarańczowej... a były tak podobne do pomarańczy i do tego leżały pod karteczką z ich ceną! :D No i tak zdarzyła się u nas babka grejpfrutowa. Miała trochę brzydszy kolor niż oryginał, ale w smaku była też wyborna.

Składniki:
/na foremkę do babki o pojemności 1,2l/

babka
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Ucierać masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste, dodać żółtka, skórkę otartą z pomarańczy i miksować. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kardamon. Dodać do masy maślanej i miksować, aż masa będzie gładka. Białka ubić na sztywno, i bardzo delikatnie wmieszać do gotowej masy. Całość przelać do foremki i piec 35-40 minut w 170 stopniach.

lukier
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
Do cukru dodawać po trochu soku i mieszać,  aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier wylać na babkę.



Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Gotuję bo lubię

6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że babka smakowała :) Wyszła idealnie!

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, puszysta i do tego z moim kochanym kardamonkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładne zdjęcia ;]
    ach, zajadałabym się nią ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia, dzięki za dodanie jednego z nich do Wykrywacza!Babka idealna do porannej kawki :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda, ależ musiała odurzająco pachnieć!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails