środa, 17 lutego 2010

Krem brokułowy z serem feta


Już od jakiegoś czasu chodziła za mną zupa brokułowa. Podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się więc w zapas brokułów i przeszukiwałam różne przepisy w poszukiwaniu inspiracji. Nie mam doświadczenia w gotowaniu zup i bałam się, że odtworzenie smaku na który miałam ochotę może mi się nie udać. Na szczęście moje obawy okazały się płonne. Zupa wyszła gęsta i kremowa, a intensywny smak fety nadał jej niecodziennego charakteru.

Składniki:

  • 500g brokułów
  • 3l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżki śmietany
  • ser feta
  • pieprz
  • sól
Brokuły umyć i odkroić ich łodyżki. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i dodać kostki rosołowe. Gotować jeszcze około 20 minut, aż brokuły staną się miękkie. Następnie wyjąć je i zmiksować z pewną ilością wywaru, w zależności od tego jak gęstą chcemy otrzymać zupę - ja dodałam około 3 szklanek. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać z wierzchu serem feta.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Właśnie popełniłam tę zupę i muszę przyznać, że jest pyszna. Bardzo lubię zupy kremy i poszukując przepisu na krem brokułowy trafiłam na wasz przepis. Nie miałam w domu fety, więc posypałam parmezanem- nie jest źle, ale myślę że z fetą smak byłby bardziej wyrazisty. Jedna rzecz- z przepisu zupy wychodzi mało- dla max. 4 osób przy jedzeniu w niewielkich talerzach/miseczkach- także dla mojej rodzinki trzeba ilość podwoić na następny raz :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails