niedziela, 3 października 2010

Bawarski placek ze śliwkami


Z małym opóźnieniem, ale pełni dobrych chęci dołączamy do wrześniowej edycji Weekendowej Piekarni. Jej gospodyni - Carmellina z bloga Seventh Heaven zaproponowała bawarski placek ze śliwkami. Przepis dość niepozorny i prosty, natomiast gotowe ciasto zaskakuje wspaniałym smakiem. Miękkie, słodkie, z chrupiącym, migdałowym wierzchem. W sam raz do popołudniowej herbaty.

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 200ml mleka
  • 100g i jedna łyżka cukru
  • 500g mąki
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok 700g węgierek
Mleko podgrzać, dodać do niego łyżkę cukru oraz rozdrobnione drożdże i odstawić na 15 minut. Połowę mąki połączyć z 75g cukru, solą, jakiem, roztopionym masłem i drożdżami. Wrabiać ciasto i stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i włożyć do prostokątnej formy. Śliwki pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Całość posypać płatkami migdałów i piec pół godziny w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószyć resztą cukru zmieszanego z cynamonem.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. zostawiłam komentarz pod makowcem japońskim i byłabym wdzięczna za odp. bo chciałabym go zrobić
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails