Ciasto dla wielbicieli bananów. Ciężkie, gęste i mocno bananowe - jesienne. W sam raz do popołudniowej herbaty. Robi się je dosłownie w pięć minut, więc jest doskonałe jako szybki pomysł na deser, gdy ogarnie nas nagła ochota, albo wpadną niezapowiedziani goście ;)
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 125g cukru
- 125g brązowego cukru
- 225g mąki
- 2 jajka
- 125g miękkiego masła
- 100 ml maślanki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich masło, cukry, ekstrakt waniliowy oraz jajka i zmiksować. Wlać maślankę i ponownie zmiksować. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wsypać do masy bananowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do keksówki i piec 50 minut w 160 stopniach.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Palce Lizać
ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńNiedługo u mnie zagości ;DDD
Będę próbować w czwartek :)
OdpowiedzUsuńpewnie smakuje bosko!
P.S.
Wasz blog jest tak smakowity, że jak go przeglądam mam chęć połknąć komputer :)
Pozdrawiam :)
iza
Dziękujemy :) Pochwalcie się potem jak wyszło ciasto :)
OdpowiedzUsuńNo więc 2 podejście do tego ciasta (za pierwszym razem nie kopiłam bananów). Miałam problem w określeniu wielkości bananów więc dałam 2,5 mniejszych. No i przede wszystkim jak to u mnie bywa trochę pozmieniałam. Jak dla mnie banany=migdały więc zamieniłam olejek, zamiast maślanki dałam jogurt naturalny i wsypując cukier dałam mniej i tak jest to straszna bomba kaloryczna.
OdpowiedzUsuńPiekarnik mam na 180 stopniach C.
Za 20 min powinnam mieć świeżutkie ciasto ;) ale obawiam się iż trochę za dużo mi tego wyszło i moja brytfanka nie pomieści
Pozdrawiam ;)
Fajnie, że zindywidualizowałaś swoje ciasto ;) Mam nadzieję, że nie wyszło z foremki :D Mi zazwyczaj nie rośnie za bardzo, jest raczej niskie. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne ;)
OdpowiedzUsuńTylko mam pewne wątpliwości, moje wyszło dość wilgotne i nie wiem czy to sprawka jogurtu czy tak miało być?
No i brytfanka okazała się idealna ^^
To dobrze :) Mi też zawsze wychodzi bardzo wilgotne, taka już chyba jego uroda :)
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne! bardzo wilgotne, bananowe i przesłodkie :) jesteś niesamowita z tymi przepisami! :)
OdpowiedzUsuńgenialne, zrobiłam je zaraz po gruszkowym. to najlepszy blog kulinarny ever
OdpowiedzUsuńEwka :)
Witam:) chciałabym upiec to ciasto w tortownicy tylko zastanawiam się jalki rozmiar byłby najlepszy?
OdpowiedzUsuń