niedziela, 20 lutego 2011

Doskonałe ciasto czekoladowe


To najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jedliśmy! Jest gęste, zbite i bardzo mocno czekoladowe. Jest w nim mało mąki i właściwie przypomina raczej masę czekoladową niż puszyste ciasto. Nie przepadam za wypiekami z użyciem tylko ciemnej czekolady (zawsze podmieniam ją na mleczną albo daję pół na pół) i martwiłam się czy ciasto nie wyjdzie zbyt gorzkie. Okazało się, że nie jest zbyt słodkie, ale też nie jest gorzkie - smaki bardzo fajnie się równoważą i współgrają ze sobą.

Składniki:
/na okrągłą foremkę 23 cm/

ciasto
  • 125g masła
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 60g mąki 
Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie, oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 stopniach przez 45 min.

polewa
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto.




Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Czekolada. Rozkosz dla wszystkich zmysłów.

Przepis bierze udział w akcji Czekoladowy Weekend



131 komentarzy:

  1. Przepiękne. Kojarzy mi się z takimi ciastami w kawiarni.. ja dopiero coś robię na czekoladowy weekend, nie wiem czy zdążę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne.. Przepis już się drukuje..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Wierzę, że w smaku również cudowne!...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej, alez oblednie wyglada to twoje ciacho! Gdyby nie to, ze kompletnie wyprztykalam sie z czekolady, juz bym sie za nie zabierala :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już po samym wyglądzie trudno wątpić, że jest doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcie już u nas! :) Dziękujemy za dołączenie do naszej społeczności, czekamy na kolejne zdjęcia! Zapraszamy też na nasz profil na facebooku i dodanie nas do listy ulubionych blogów za pomocą naszego kanału RSS. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie gęste, masowate ciasta ;) Ostatnio robiłam czekoladowo-pomarańczowe (przepis u mnie na blogu) - jego struktura była identyczna, jak Waszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękne zdjęcia!
    i ciasto... no, wygląda doskonale. więc jakie inne mogłoby byc? xd

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonałe? T chyba mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! czekoladowych ciast nigdy dosc :) wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto czekoladowe jak dla mnie nieodłącznie jest związane z przymiotnikiem "Doskonałe". Ale to wygląda po prostu...idealnie. Perfekcyjnie. Jest obłędne!!

    OdpowiedzUsuń
  12. calkowicie doskonale!!! wyglada przepysznie, a ja bardzo lubie czekoladowe smakolyki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowicie wygląda. Dzisiejszy dzień to prawdziwy raj dla kogoś tak zapalonego na punkcie czekolady jak ja...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tak właśnie wygląda.. doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam taką konsystencję w ciastach czekoladowych. wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  16. wow! to ciasto wygląda rzeczywiście doskonale! Rewelacyjnie pyszna i piękna propozycja:) Bardzo dziękuję za udział w czekoladowej Zabawie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bosko, uwielbiam czekoladę, więc idealne dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszło naprawdę pyszne, chociaż dałam mniej cukru - ok. 100 g - i wcale nie było mało słodkie...
    Dobrze się robi, łatwo, niedługo, trudno coś skrewić przy nim i pięknie pachnie. Dziękuję za przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardziej czekoladowe być nie mogło !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. no dobrze, właśnie wyjęłam z piekarnika ciasto czekoladowe wg Nigelli ... jutro czas na upieczenie kolejnego czekoladowego wg Twojego przepisu - uwielbiam czekoladę, a na zdjęciu Twoje ciasto wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam z ciekawością ciasto czekoladowe, ciasto wyszło bardzo czekoladowe :), 250 g cukru na to ciasto to dla mnie jednak za dużo, następnym razem dam mniej. Nie uzyskałam konsystencji masy po upieczeniu, tylko bardzo zwarte ciasto z widoczną strukturą, ale faktycznie ciasto bardzo dobre....

    OdpowiedzUsuń
  22. moje pierwsze ciasto, siedze wpatrzony w piekarnik już 35 minut, jeszcze 10 minut zostało:) wygląda ładnie, ciasto zrobiłem z mlecznej czekolady bo taką miałem pod ręką, ciasto jest jaśniejsze, robię to ciasto w żaroodpornym naczyniu, bo blachy niemam, wygląda ok mimo wszystko, natarłem naczynie masłem, choć nie wiem czy tak trzeba - intuicja.

    OdpowiedzUsuń
  23. niestety ciasto zupelnie nie wyszlo i zupelnie nie wiem dlaczego, stosowalam sie do przepisu i dalam tyle skladnikow co w przepisie. Chcac polaczyc rozpuszczona czekolade i maslo razem z utartymi zoltkami, zamiast masy zrobilo sie tak geste ciasto, ze mikser stawal i powstaly grudy, a nie jednakowa konsystencja. Moze ktos ma pomysl co zrobilam zle? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może powinnas tę masę czekoladową połączyć z masłem łyżką? :) Ja tak robiłam i wszystko wyszło super.

      Usuń
  24. ciasto wyszło wyśmienite :)) mhm, łatwe do wykonania, cudowny smak , konsystencja ekstra :))

    OdpowiedzUsuń
  25. własnie robię!!!! jeszcze 15min...:) pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam!
    Wlasnie zrobilam!
    Czy w przepisie na polewe nie powinno byc napisane, zeby dodac maslo albo mleko? W ogole czekolada nie chciala mi sie rozpuscic.Dodalam troche mleka i dopiero sie rozpuscilo.

    OdpowiedzUsuń
  27. mialam ten sam problem i wiele innych, trzeba troche dopracowac ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  28. W oryginalnym przepisie nie ma mowy o mleku lub maśle. My używamy czekolady Wedla i rozpuszczamy ją na najmniejszym palniku, na minimalnym gazie, w rondelku o grubym dnie i nie ma najmniejszych problemów. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, to rzeczywiście warto dodać odrobinę mleka lub śmietanki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. we wrześniu skończę 15 lat, to było pierwsze ciasto zrobione w 100% przeze mnie. robienie go daje wiele świetnej zabawy, aczkolwiek nikt nie uprzedził mnie, że ciasto będzie aż tak słodkie :< nikt nie chce go jeść, oprócz mnie oczywiście, bo jest niedobre. według mnie jest smaczne, ale w małych ilościach, jednakże nie zrobiłabym go ponownie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli odpowiednio rozmuszcza sie czekolade (to znaczy na parze - kladziesz do malego garnka czekolade, opuszczasz na wiekszy garnek, w ktorym na dnie jest woda - gorny garnek nie moze dotykac dnem wody! - to kazda czekolada sie rozpusci i nic nie trzeba dodawac :)

      Usuń
  30. wygląda jak zakalec

    OdpowiedzUsuń
  31. Taki już urok tego ciasta, że tak wygląda ;) zakalcem nie jest, jest po prostu bardzo gęste i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam! Jest przepyszne i naprawdę proste w wykonaniu, a dodać trzeba że żaden ze mnie mistrz pieczenia, więc nawet proste ciasto mogę zepsuć;) A to się udało! I nie było żadnych problemów z rozpuszczeniem czekolady. Użyłam wedlowskiej i wawelskiej (polecam rozpuszczać w kąpieli wodnej - nie ma ryzyka, że się przypali:)

    OdpowiedzUsuń
  33. A ono ma być takie mokre w środku? Bo piekłam godzinę i nie wiem czy takie ma być , czy jest niedopieczone...:(

    OdpowiedzUsuń
  34. tylko 60 g mąki? to nawet nie pól szklanki??

    OdpowiedzUsuń
  35. Ma być trochę wilgotne w środku, ale nie mokre, może więc powinnaś/powinieneś jeszcze parę minut podpiec, często różnice w czasie pieczenia zależą od piekarnika jakiego używamy :)

    Tak, ma być 60g mąki, to nie pomyłka :)

    OdpowiedzUsuń
  36. świetnie wygląda! na pewno zrobię to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto na prawdę pyszne i proste przede wszystkim :) a no i stosunkowo nie drogie :P Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  38. klikając na mój nick możecie zobaczyć to czekoladowe cudo w moim wykonaniu :P

    OdpowiedzUsuń
  39. Zrobiłam dziś - wygląda i smakuje rewelacyjnie, nie mogę doczekać się porannej kawki ;))

    OdpowiedzUsuń
  40. wlasnie upieklam, jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. To, że w pewnym momencie z ciasta wychodzi twarda gruda a mieszadełka nie dają rady to tylko uboczny skutek używania miksera- gdybyście mieszały je łyżką, nawet byście tego nie zauważyły:) od razu po dodaniu białek konsystencja wychodzi bajeczna. Faktycznie ZA-DUŻO-CUKRU!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  42. dodałam około 100 gram brązowego cukru, mieszałam wszystko ręcznie, piekłam 20 minut w moim szalonym gazowym piekarniku bez wskaźnika temperatury i wyszło doskonałe, pulchne, delikatne, lekko wilgotne czekoladowe bóstwo:) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  43. "szalony gazowy piekarnik bez wskaźnika temperatury" - brechtam na głos:-)
    A ja się napaliłem i zaraz idę kupić czekolady i jaja, dodam też trochę cynamonu, bo przepadam za nim i z czekoladą dobrze się komponuje. Napiszę, co wyszło - bo będę testował nowy mini- piekarnik elektryczny i mam obawy, czy się uda...

    OdpowiedzUsuń
  44. ...i już po. A więc...ciasto wyszło dobre, ale nie powaliło mnie na kolana - czego oczekiwałem po tutejszych zdjęciach i zachwytach;-) Ale biorę to na siebie, bo popełniłem co najmniej 2 błędy:
    1. Przesuszyłem je trochę, piekąc w 170 stopniach 55 minut. Mam nowy mały piekarnik i myślałem, że lepiej będzie to "dogrzać", poza tym po 45 min jeszcze mi zostawało coś tam na zapałce. Ale to był błąd, trzeba było wyjmować wcześniej.
    Nie jest wilgotne ani bardzo zbite, raczej takie "normalne", suchawe.
    2. Uprościłem sprawę polewy i zamiast przepisowej zdałem się na jakiś syf z "Delecty", który skutecznie obniża przyjemność spożywania tego wypieku - nigdy więcej polew w proszku.

    Ale ogólnie bardzo się cieszę, przede wszystkim z tego, że nowo zakupiony piekarnik okazał się do ciast bardzo dobry. Następne wyjdzie mi lepiej;-)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto nie powala. To nie jest pychota typu brownie. To zwykłe czekoladowe suche puszyste ucierane ciasto czekoladowe.

      Usuń
  45. zaraz zaczynam robić to ciasto, oczywiście nie byłabym sobą gdybym sobie go trochę nie urozmaiciła, tak więc potraktuję je jako spód do tortu a na wierzch położę krem z białej czekolady i maliny mam nadzieję, że wyjdzie ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ja właśnie mam w piekarniku, robię drugi raz - tym razem nie oszczędzam na polewie i nie zamierzam do przesuszyć, jak ostatnio. I jeszcze jedno zauważyłem:
    Ktoś tam wyżej pisał, że przy mieszaniu wyszła mu "breja", a ktoś inny zwalił to na użycie miksera przy mieszaniu. A ja chyba właśnie odkryłem, że to raczej nie o mikser chodzi, ale o stopień rozpuszczenia masła i czekolady na samym początku. Mianowicie jeśli rozpuści się je na zbyt małym goniu i tylko tak, że ledwo się upłynnią, zdejmujemy - to masa jest dużo gęstsza, niż gdyby im pozwolić się lepiej rozrzedzić (tylko uwaga, żeby nie przypalić rzecz jasna). Poza tym nie wolno przesadzić z mąką, która tradycyjnie zbryla wszystko, z czym się łączy (tu ok 1/3 szklanki lub ciut ponad); ale nie załamujcie się, dopóki nie dodacie ubitej piany z białek - ona ratuje sytuację i nawet z pół-brei zrobi dobrą konsystencję, zresztą to ciasto nie musi się lać z łyżki, może wyjść bardzo gęste i można je spokojnie uformować już tortownicy.
    Pozdrawiam i zaraz wyjmuję. Liczę na jeszcze lepszy wypiek, niż poprzednio;-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Zrobiłam dziś to ciasto i faktycznie jest bardzo dobre, ale dodałam jaszcze na górę prażone w soli orzechy włoskie- rewelacyjne połączenie. Naprawdę polecam! Duuuużo prażonych przez chwilę, chrupiących orzechów na polewę. Pycha! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. ciasto jest pyszne, wcale nie przesłodzone :)

    OdpowiedzUsuń
  49. ciasto wyszło wyśmienite,super przepis

    OdpowiedzUsuń
  50. a jak smakuje na drugi dzień? dalej jest wilgotne? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałabym, żeby to ciasto wytrzymało do rana ;p

      Usuń
  51. Upiekłam dziś.Bardzo smaczne,jednak dla mnie 250 cukru to stanowczo za dużo.Słodycz zbyt mocno się czuje.Wolę żeby czekolada dominowała.Następnym razem dam połowę dawki cukru.Dziękuję za przepis,bo naprawdę jest dobry.

    OdpowiedzUsuń
  52. ciasto jest boskie! Doskonałe pod każdym względem, serdecznie polecam :) (ilość cukru powinno się uzależnić od rodzaju ciemnej czekolady- im więcej kakao tym więcej cukru)

    OdpowiedzUsuń
  53. upiekłam - wyszło - pyszne, takie jakie uwielbiam... Mój facet też był zachwycony :)
    Taki małe co nieco na jesienne wieczory!

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciasto wyszło mi rewelacyjne:) Proste i pyszne:) Dziękuję za przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  55. Właśnie upiekłam to cisto, ale na wierzchu zrobiła się skorupa, która popękała... łatwo odchodzi od ciasta, czy mam ją zdjąć przed polaniem polewą?

    OdpowiedzUsuń
  56. jeśli jest cienka i łatwo odchodzi, a chcesz mieć gładki wierzch po polaniu, to myślę, że warto ją zdjąć :)

    OdpowiedzUsuń
  57. ciasto mega wspaniałe ;) robiłam je pierwszy raz i niestety mój piekarnik nie nalezy do najlepszych dlatego też musiałam trzymać ciasto w piekarniku 10 minut dłużej niż w przepisie...ale i tak wyszło idealne ;) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  58. a możesz podać miarę w szklankach? byłabym ogromnie wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
  59. na stronie www.piekarzynek.pl możesz przeliczyć sobie ilości składników :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Przecież to ciasto na zdjęciu ma zakalec, to co pisze autorka że jest "gęste i zbite" to nic innego jak zwykły zakalec. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. być może...ale przecież takie ciasto też jest pyszne poza tym to sztuka zrobic zakalec hehe, polecam Brownies- niedopieczony zakalec-pycha!!!
      A ten zaraz spróbuje jak ostygnie:)

      Usuń
  61. ciasto wyszło wyśmienite. Rozpuszczałam czekoladę w kąpieli wodnej i nie było żadnego problemu. Pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  62. no...pachnie cudownie!!!!!jeśli smkuje tak jak pachnie to mój synek je dostanie w formie torciku na 2 urodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  63. szukalam takiego ciasta- niesamowicie czekoladowego ale jednoczesnie mokrego. ciasto znakomite poprostu rewelka.wyszło mi dokładnie tak jak na zdjeciach. czekolade z margaryna wystarczy podgrzewac na malym ogniu- wszystko ladnie sie rozpusci:) ciasto znakomicie nadaje sie do podania na cieplo z lodami waniliowymi!!!:D:D CUDO :D

    OdpowiedzUsuń
  64. a to ciasto to nie jest może Amerykańskie Brownie? wnioskuje po dużej ilości cukru,czekolady i po braku proszku do pieczenia:) no i Brownie własnie takie wychodzi...niskie,zbite,wilgotne i mocno czekoladowe...po upieczeniu przypomina zakalca ale takie własnie ma być:)

    OdpowiedzUsuń
  65. Zrobiłam to ciasto, bo siostra przyjechała... Zjadłam kawałek i ani się obejrzałam, a było po cieście! Potem rodzina narzekała, że za słodkie, a to nieprawda - było idealne, mokre i pyszne. Już figuruje jako moje ulubione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  66. właśnie mam w piekarniku..mmmm...nie mogę się doczekać, pozdrawiam, Karola.

    OdpowiedzUsuń
  67. czy można masło zastąpić margaryną ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  68. Robiłam to ciasto wielokrotnie, jest obłędne...hmmm...(jak większość przepisów z tego bloga, je sie oczami i jestem pełna podziwu dla siebie samej - nieskromnie - że ja też tak potrafię:))jest tylko jedno ALE: od tych pyszności tylek rośnnie:)Ale i tak proszę o więęęęęęcej pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  69. Właśnie zrobiłam. Też miałam kłopot z dodawaniem żółtek do czekolady. Zrobiła się kluska. Ciężko było dodać do tego jeszcze mąkę. Ale białka załatwiły wszystko. Masa wyszła lekko płynna. Wydaje mi się ze to coś nie tak jest z czekoladą że robi się ta kluska. Robiłam z Goplany 60%. Następnym razem zrobie z Wedla chyba że nie będzie smaczne. Idę próbować jak tylko ostygnie.

    OdpowiedzUsuń
  70. Pychoooootka. Ja troszke przerobilam przepis i dodalam pomarancze i papryczke chilli !! Idealne polaczenie

    OdpowiedzUsuń
  71. Ciasto jest pyszne, dosłownie rozpływa się w ustach . Gorąco polecam przepis jest świetny !!!

    OdpowiedzUsuń
  72. Super przepis, ciasto wyszło pysznie, choć zanim dodałam białek i zobaczyłam jaka wyszła konsystencja to zwątpiłam czy wszystko dobrze wyszło. Polewę zrobię następnym razem tylko z mlecznej czekolady.Użyłam czekolady Wedla. A polewę: do małego garnka nalałam trochę wody i do garnka włożyłam metalową miseczkę i do miseczki czekoladę, która rozpuściła się bez problemów.

    OdpowiedzUsuń
  73. Dołączam do fanów tego wypieku. Właśnie zjadłam spory kawałek do filiżanki kawy. Idealne połączenie. Mooooocno czekoladowe. Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  74. Witam, chcialabym sie dowiedziec jak by wygladalo ciasto gdyby dodac do niego wiecej maki? Czy nie wyszlo by wowczas w ogole?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było by twardsze i mogło by nie wyjść

      Usuń
  75. Ciasto rewelacyjne, przepyszne, łatwe do zmodyfikowania dla osób nielolerujących glutenu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  76. bardzo nie fajny przepis... raz zrobiłem i już muszę robić co najmniej raz w miesiącu żeby zaspokoić podniebienie mojej ukochanej... tak więc gratuluje...

    OdpowiedzUsuń
  77. to ciasto czekoladowe jest wspaniałe poprostu pycha niebo w gębie..smaczego

    OdpowiedzUsuń
  78. ciasto wpakowane do piekarnika :D



    Ps. jak widzę pytania typu czy można zastąpić masło margaryna.. Ludzie litości ;p Czasami wato się szarpnąć, szczególnie na takie małe co-nie-co :)
    Jedynym minusem jest podjadanie czekolady.. ech ;p

    OdpowiedzUsuń
  79. Właśnie pieką to ciasto z czekoladą deserową z Lidla,ale dodałam jeszcze 2 łyżki kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  80. Skorzystałam z przepisu i nie zawiodlam się. Dałam mniej cukru, bo 250 g wydawało mi się za dużo . Ciasto wyszło super . Polecam połączenie z bitą śmietaną i polewą wiśniową .Czekoladowe niebo w gębie . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  81. Przepis super, pysznie czekoladowy :)
    Dodałam go u mnie na blogu, zapraszam w odwiedziny, może coś wpadnie Ci / Wam w oko :)

    http://kuchennehity.blogspot.com/2013/06/doskonae-ciasto-czekoladowe-ala-brownie_3.html

    OdpowiedzUsuń
  82. Dzisiaj znalezione, dzisiaj zrobione, dzisiaj wielce chwalone :) Ciasto wyszło za pierwszym razem. Śmiem twierdzić, że jest idealne, pomimo znajomości przysłowia, iż "ideały nie istnieją" ;) Dziękuję i pozdrawiam!

    Przemek

    OdpowiedzUsuń
  83. Zrobiłam je. Wygląda identycznie jak ze zdjęcia tylko miałam problem z polewą musiałam dodać masła żeby dał się polać. Ciasto bardzo słodkie i bardzo wilgotne w środku. Może być zdjęcia kuszą lecz nie jest ono najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  84. Właśnie zabieram się za to ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  85. TO ciasto jest zabójcze ! Robię je już chyba 5 raz.. w domu je uwielbiają :) Dziękuję za przepis ! To strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
  86. Po prostu miodzio

    OdpowiedzUsuń
  87. Zrobiłam ciasto i wyszło pyszne! zniknęło w dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  88. Pyszne ciasto, .ciasto jest bardzo czekoladowe i mimo że jest gorzka czekolada to 250g cukru to o wiele za dużo, polecam dać mniej i na pewno będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  89. A gdyby zamiast polewy z czekolady posypać gęsto kakao? Jak tu np. http://yummyandtasty.tumblr.com/post/8511181884/sernik-pralinowy. Nie będzie zbyt gorzkie? Ja nie przepadam za taką samą slodyczą więc może to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  90. Robiłam! Naprawdę świetnie wyszło! Najlepsze na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  91. Ciasto nadaje sie na spód, maleńkie jest, dobre ale bez szału. Robiłam na małej blaszce a mimo tego ma 2cm....

    OdpowiedzUsuń
  92. Robię to ciasto już chyba dwudziesty raz, za każdym razem wychodzi niesamowicie pyszne, a mój mąż mnie za nie nosi na rękach :) jest idealne takie jak lubimy zbite, słodkie i mega czekoladowe. Bardzo dziękuje za ten przepis bo odmienił moje życie!

    OdpowiedzUsuń
  93. Ciasto jest przepyszne - maga czekoladowe :) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  94. Wczoraj zrobilem i polalem rozpuszczona czekolada gorzka - moja zona stwierdzila ze uczucia przy jego spozywaniu sa prawie jak seks ;-) sam nie wiem czy ciasto bylo tak dobre czy raczej powinienem to traktowac jako afront :)

    OdpowiedzUsuń
  95. Polewa jest cudowna, nie rowna się żadnej innej :) Serdecznie zapraszam do mnie i czekan na ocenę :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo

    OdpowiedzUsuń
  96. Dziękuję Ci ślicznie Autorko bloga za ten obłędny przepis. Wracam tu po raz kolejny właśnie dla niego.
    Mała rada : nie zjedzcie całego po upieczeniu, najlepsze jest na drugi dzień!

    OdpowiedzUsuń
  97. Świetne. Jak zrobi się rzadszą polewę - ze śmietanką kremówką domieszaną na przykład - to bardzo atrakcyjnie rozlewa się po brzegach w czasie krojenia. Cudowna konsystencja ale mikserem tylko żółtka i pianę - łączyć powoli ale nie za długo! Przepis cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  98. Robiłam wszystko według przepisu i totalnie, ale to totalnie nie wyszło. Zamiast gęstego i zbitego ciasta pustka w środku.

    OdpowiedzUsuń
  99. Zrobiłam dziś po raz drugi to ciasto i znów wyszło przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  100. Witam,
    To ciasto nie rośnie prawda? Jaka średnica tortownicy?
    Dziękuję za odpowiedź, Ola

    OdpowiedzUsuń
  101. Przepyszne mmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  102. Mi tez sie wydawalo ze wyszedl zakalec. Jednak w smaku dobre tylko w dniu wypieku. Nastepnego dnia bylo juz twarde i rzeczywiscie zbite jak klucha. Nie wiem czy sprobuje jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  103. Wczoraj na wieczór zrobiłam i...wyszło obłędne!!!
    mimo,że w Twoim przepisie nie ma proszku do pieczenia,ja wzbogaciłam trochę przepis dodając pół łyżeczki proszku,jest idealny ,no i troszeczke urósł :) dzisiejszego dnia jest tak samo pyszny i mięciutki :) Dziękuje :*

    OdpowiedzUsuń
  104. Dziś będę robiła ciasto po raz 4 - absolutny czekoladowy hit i do tego prostu w wykonaniu :) a na liście 'do zrobienia' kolejne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  105. Pychotka,2lata czailam sie ,zeby zrobic haha Tez ,jak komus powyzej , nie wyszlo mi az tak mokre jak na zdjeciu a bardziej wyrosniete (jak chce zeby jakies uroslo to nie wyrosnie! ) ale jest pyyyszniutkie i mega czekoladowe :))

    OdpowiedzUsuń
  106. Ciasto idealne do kawy, bardzo lubię czekoladowe wypieki :P Dziękuję za przepis, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  107. Idealne dla podniebienia, sprawdziłam przepis, jest szybki, łatwy i bardzo smaczny, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  108. Zrobilam......ciasto nie doczekalo sie polewy,tylko troszke podstyglo i wyparowalo.Rodzina zrobila zamowienia na nastepne.Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  109. Gęste jak śmietana:)





































    OdpowiedzUsuń
  110. Mniam mniam:) Bardzo prosty przepis
    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  111. Doskonałe ciastko! Nawet na zdjęciu wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  112. Od 8 lat korzystam z tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł <3

    OdpowiedzUsuń
  113. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  114. Ciasta czekoladowe to mój konik, wprost uwielbiam je piec! Świetne porady, jak sprawić, żeby nasz czekoladowy placek był wilgotny i aromatyczny znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i muszę przyznać, że wiele z nich na co dzień stosuję w swojej kuchni. Polecam wszystkim wielbicielom pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  115. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  116. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  117. Ciasto robię na każdą imprezę. Jest genialne

    OdpowiedzUsuń
  118. Najlepsze ;) robię od lat i zawsze wszyscy się zachwycają smakiem

    OdpowiedzUsuń
  119. Niezmiennie,robię je od czasów studiów... Będzie już 10 lat! :)
    Najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  120. Dzień dobry.
    Chciałabym, żeby autor wiedział, że to najlepsze ciasto czekoladowe, jakie w życiu jadłam i ten przepis niejednokrotnie uratował moje zmysły.
    Z radością wracam pod ten adres od wielu lat.
    Magdalena Kowalska

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails