To najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jedliśmy! Jest gęste, zbite i bardzo mocno czekoladowe. Jest w nim mało mąki i właściwie przypomina raczej masę czekoladową niż puszyste ciasto. Nie przepadam za wypiekami z użyciem tylko ciemnej czekolady (zawsze podmieniam ją na mleczną albo daję pół na pół) i martwiłam się czy ciasto nie wyjdzie zbyt gorzkie. Okazało się, że nie jest zbyt słodkie, ale też nie jest gorzkie - smaki bardzo fajnie się równoważą i współgrają ze sobą.
Składniki:
/na okrągłą foremkę 23 cm/
ciasto
- 125g masła
- 250g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 250g cukru
- 60g mąki
polewa
- 50g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto.
Przepis pochodzi z książki Czekolada. Rozkosz dla wszystkich zmysłów.
Przepiękne. Kojarzy mi się z takimi ciastami w kawiarni.. ja dopiero coś robię na czekoladowy weekend, nie wiem czy zdążę:)
OdpowiedzUsuńCudowne.. Przepis już się drukuje..:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Wierzę, że w smaku również cudowne!...:)
OdpowiedzUsuńJej, alez oblednie wyglada to twoje ciacho! Gdyby nie to, ze kompletnie wyprztykalam sie z czekolady, juz bym sie za nie zabierala :)
OdpowiedzUsuńJuż po samym wyglądzie trudno wątpić, że jest doskonałe.
OdpowiedzUsuńZdjęcie już u nas! :) Dziękujemy za dołączenie do naszej społeczności, czekamy na kolejne zdjęcia! Zapraszamy też na nasz profil na facebooku i dodanie nas do listy ulubionych blogów za pomocą naszego kanału RSS. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gęste, masowate ciasta ;) Ostatnio robiłam czekoladowo-pomarańczowe (przepis u mnie na blogu) - jego struktura była identyczna, jak Waszego :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńi ciasto... no, wygląda doskonale. więc jakie inne mogłoby byc? xd
Doskonałe? T chyba mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńMniam! czekoladowych ciast nigdy dosc :) wyglada bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe jak dla mnie nieodłącznie jest związane z przymiotnikiem "Doskonałe". Ale to wygląda po prostu...idealnie. Perfekcyjnie. Jest obłędne!!
OdpowiedzUsuńcalkowicie doskonale!!! wyglada przepysznie, a ja bardzo lubie czekoladowe smakolyki:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda. Dzisiejszy dzień to prawdziwy raj dla kogoś tak zapalonego na punkcie czekolady jak ja...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
tak właśnie wygląda.. doskonale.
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką konsystencję w ciastach czekoladowych. wspaniałe
OdpowiedzUsuńwow! to ciasto wygląda rzeczywiście doskonale! Rewelacyjnie pyszna i piękna propozycja:) Bardzo dziękuję za udział w czekoladowej Zabawie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, uwielbiam czekoladę, więc idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWyszło naprawdę pyszne, chociaż dałam mniej cukru - ok. 100 g - i wcale nie było mało słodkie...
OdpowiedzUsuńDobrze się robi, łatwo, niedługo, trudno coś skrewić przy nim i pięknie pachnie. Dziękuję za przepis.:)
bardziej czekoladowe być nie mogło !!!
OdpowiedzUsuńno dobrze, właśnie wyjęłam z piekarnika ciasto czekoladowe wg Nigelli ... jutro czas na upieczenie kolejnego czekoladowego wg Twojego przepisu - uwielbiam czekoladę, a na zdjęciu Twoje ciasto wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńUpiekłam z ciekawością ciasto czekoladowe, ciasto wyszło bardzo czekoladowe :), 250 g cukru na to ciasto to dla mnie jednak za dużo, następnym razem dam mniej. Nie uzyskałam konsystencji masy po upieczeniu, tylko bardzo zwarte ciasto z widoczną strukturą, ale faktycznie ciasto bardzo dobre....
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze ciasto, siedze wpatrzony w piekarnik już 35 minut, jeszcze 10 minut zostało:) wygląda ładnie, ciasto zrobiłem z mlecznej czekolady bo taką miałem pod ręką, ciasto jest jaśniejsze, robię to ciasto w żaroodpornym naczyniu, bo blachy niemam, wygląda ok mimo wszystko, natarłem naczynie masłem, choć nie wiem czy tak trzeba - intuicja.
OdpowiedzUsuńniestety ciasto zupelnie nie wyszlo i zupelnie nie wiem dlaczego, stosowalam sie do przepisu i dalam tyle skladnikow co w przepisie. Chcac polaczyc rozpuszczona czekolade i maslo razem z utartymi zoltkami, zamiast masy zrobilo sie tak geste ciasto, ze mikser stawal i powstaly grudy, a nie jednakowa konsystencja. Moze ktos ma pomysl co zrobilam zle? :)
OdpowiedzUsuńMoże powinnas tę masę czekoladową połączyć z masłem łyżką? :) Ja tak robiłam i wszystko wyszło super.
Usuńciasto wyszło wyśmienite :)) mhm, łatwe do wykonania, cudowny smak , konsystencja ekstra :))
OdpowiedzUsuńwłasnie robię!!!! jeszcze 15min...:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńM.
Witam!
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam!
Czy w przepisie na polewe nie powinno byc napisane, zeby dodac maslo albo mleko? W ogole czekolada nie chciala mi sie rozpuscic.Dodalam troche mleka i dopiero sie rozpuscilo.
mialam ten sam problem i wiele innych, trzeba troche dopracowac ten przepis
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie nie ma mowy o mleku lub maśle. My używamy czekolady Wedla i rozpuszczamy ją na najmniejszym palniku, na minimalnym gazie, w rondelku o grubym dnie i nie ma najmniejszych problemów. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, to rzeczywiście warto dodać odrobinę mleka lub śmietanki :)
OdpowiedzUsuńwe wrześniu skończę 15 lat, to było pierwsze ciasto zrobione w 100% przeze mnie. robienie go daje wiele świetnej zabawy, aczkolwiek nikt nie uprzedził mnie, że ciasto będzie aż tak słodkie :< nikt nie chce go jeść, oprócz mnie oczywiście, bo jest niedobre. według mnie jest smaczne, ale w małych ilościach, jednakże nie zrobiłabym go ponownie ;)
OdpowiedzUsuńJesli odpowiednio rozmuszcza sie czekolade (to znaczy na parze - kladziesz do malego garnka czekolade, opuszczasz na wiekszy garnek, w ktorym na dnie jest woda - gorny garnek nie moze dotykac dnem wody! - to kazda czekolada sie rozpusci i nic nie trzeba dodawac :)
Usuńwygląda jak zakalec
OdpowiedzUsuńsam jesteś jak zakalec na tym blogu :)
UsuńTaki już urok tego ciasta, że tak wygląda ;) zakalcem nie jest, jest po prostu bardzo gęste i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Jest przepyszne i naprawdę proste w wykonaniu, a dodać trzeba że żaden ze mnie mistrz pieczenia, więc nawet proste ciasto mogę zepsuć;) A to się udało! I nie było żadnych problemów z rozpuszczeniem czekolady. Użyłam wedlowskiej i wawelskiej (polecam rozpuszczać w kąpieli wodnej - nie ma ryzyka, że się przypali:)
OdpowiedzUsuńA ono ma być takie mokre w środku? Bo piekłam godzinę i nie wiem czy takie ma być , czy jest niedopieczone...:(
OdpowiedzUsuńtylko 60 g mąki? to nawet nie pól szklanki??
OdpowiedzUsuńMa być trochę wilgotne w środku, ale nie mokre, może więc powinnaś/powinieneś jeszcze parę minut podpiec, często różnice w czasie pieczenia zależą od piekarnika jakiego używamy :)
OdpowiedzUsuńTak, ma być 60g mąki, to nie pomyłka :)
świetnie wygląda! na pewno zrobię to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńCiasto na prawdę pyszne i proste przede wszystkim :) a no i stosunkowo nie drogie :P Polecam!
OdpowiedzUsuńklikając na mój nick możecie zobaczyć to czekoladowe cudo w moim wykonaniu :P
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś - wygląda i smakuje rewelacyjnie, nie mogę doczekać się porannej kawki ;))
OdpowiedzUsuńwlasnie upieklam, jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńTo, że w pewnym momencie z ciasta wychodzi twarda gruda a mieszadełka nie dają rady to tylko uboczny skutek używania miksera- gdybyście mieszały je łyżką, nawet byście tego nie zauważyły:) od razu po dodaniu białek konsystencja wychodzi bajeczna. Faktycznie ZA-DUŻO-CUKRU!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńdodałam około 100 gram brązowego cukru, mieszałam wszystko ręcznie, piekłam 20 minut w moim szalonym gazowym piekarniku bez wskaźnika temperatury i wyszło doskonałe, pulchne, delikatne, lekko wilgotne czekoladowe bóstwo:) polecam!
OdpowiedzUsuń"szalony gazowy piekarnik bez wskaźnika temperatury" - brechtam na głos:-)
OdpowiedzUsuńA ja się napaliłem i zaraz idę kupić czekolady i jaja, dodam też trochę cynamonu, bo przepadam za nim i z czekoladą dobrze się komponuje. Napiszę, co wyszło - bo będę testował nowy mini- piekarnik elektryczny i mam obawy, czy się uda...
...i już po. A więc...ciasto wyszło dobre, ale nie powaliło mnie na kolana - czego oczekiwałem po tutejszych zdjęciach i zachwytach;-) Ale biorę to na siebie, bo popełniłem co najmniej 2 błędy:
OdpowiedzUsuń1. Przesuszyłem je trochę, piekąc w 170 stopniach 55 minut. Mam nowy mały piekarnik i myślałem, że lepiej będzie to "dogrzać", poza tym po 45 min jeszcze mi zostawało coś tam na zapałce. Ale to był błąd, trzeba było wyjmować wcześniej.
Nie jest wilgotne ani bardzo zbite, raczej takie "normalne", suchawe.
2. Uprościłem sprawę polewy i zamiast przepisowej zdałem się na jakiś syf z "Delecty", który skutecznie obniża przyjemność spożywania tego wypieku - nigdy więcej polew w proszku.
Ale ogólnie bardzo się cieszę, przede wszystkim z tego, że nowo zakupiony piekarnik okazał się do ciast bardzo dobry. Następne wyjdzie mi lepiej;-)
Pozdrawiam
Tak, to ciasto nie powala. To nie jest pychota typu brownie. To zwykłe czekoladowe suche puszyste ucierane ciasto czekoladowe.
Usuńzaraz zaczynam robić to ciasto, oczywiście nie byłabym sobą gdybym sobie go trochę nie urozmaiciła, tak więc potraktuję je jako spód do tortu a na wierzch położę krem z białej czekolady i maliny mam nadzieję, że wyjdzie ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie mam w piekarniku, robię drugi raz - tym razem nie oszczędzam na polewie i nie zamierzam do przesuszyć, jak ostatnio. I jeszcze jedno zauważyłem:
OdpowiedzUsuńKtoś tam wyżej pisał, że przy mieszaniu wyszła mu "breja", a ktoś inny zwalił to na użycie miksera przy mieszaniu. A ja chyba właśnie odkryłem, że to raczej nie o mikser chodzi, ale o stopień rozpuszczenia masła i czekolady na samym początku. Mianowicie jeśli rozpuści się je na zbyt małym goniu i tylko tak, że ledwo się upłynnią, zdejmujemy - to masa jest dużo gęstsza, niż gdyby im pozwolić się lepiej rozrzedzić (tylko uwaga, żeby nie przypalić rzecz jasna). Poza tym nie wolno przesadzić z mąką, która tradycyjnie zbryla wszystko, z czym się łączy (tu ok 1/3 szklanki lub ciut ponad); ale nie załamujcie się, dopóki nie dodacie ubitej piany z białek - ona ratuje sytuację i nawet z pół-brei zrobi dobrą konsystencję, zresztą to ciasto nie musi się lać z łyżki, może wyjść bardzo gęste i można je spokojnie uformować już tortownicy.
Pozdrawiam i zaraz wyjmuję. Liczę na jeszcze lepszy wypiek, niż poprzednio;-)
Zrobiłam dziś to ciasto i faktycznie jest bardzo dobre, ale dodałam jaszcze na górę prażone w soli orzechy włoskie- rewelacyjne połączenie. Naprawdę polecam! Duuuużo prażonych przez chwilę, chrupiących orzechów na polewę. Pycha! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasto jest pyszne, wcale nie przesłodzone :)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło wyśmienite,super przepis
OdpowiedzUsuńa jak smakuje na drugi dzień? dalej jest wilgotne? ;)
OdpowiedzUsuńchciałabym, żeby to ciasto wytrzymało do rana ;p
UsuńUpiekłam dziś.Bardzo smaczne,jednak dla mnie 250 cukru to stanowczo za dużo.Słodycz zbyt mocno się czuje.Wolę żeby czekolada dominowała.Następnym razem dam połowę dawki cukru.Dziękuję za przepis,bo naprawdę jest dobry.
OdpowiedzUsuńciasto jest boskie! Doskonałe pod każdym względem, serdecznie polecam :) (ilość cukru powinno się uzależnić od rodzaju ciemnej czekolady- im więcej kakao tym więcej cukru)
OdpowiedzUsuńupiekłam - wyszło - pyszne, takie jakie uwielbiam... Mój facet też był zachwycony :)
OdpowiedzUsuńTaki małe co nieco na jesienne wieczory!
Ciasto wyszło mi rewelacyjne:) Proste i pyszne:) Dziękuję za przepis:))
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam to cisto, ale na wierzchu zrobiła się skorupa, która popękała... łatwo odchodzi od ciasta, czy mam ją zdjąć przed polaniem polewą?
OdpowiedzUsuńjeśli jest cienka i łatwo odchodzi, a chcesz mieć gładki wierzch po polaniu, to myślę, że warto ją zdjąć :)
OdpowiedzUsuńciasto mega wspaniałe ;) robiłam je pierwszy raz i niestety mój piekarnik nie nalezy do najlepszych dlatego też musiałam trzymać ciasto w piekarniku 10 minut dłużej niż w przepisie...ale i tak wyszło idealne ;) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńa możesz podać miarę w szklankach? byłabym ogromnie wdzięczna
OdpowiedzUsuńna stronie www.piekarzynek.pl możesz przeliczyć sobie ilości składników :)
OdpowiedzUsuńPrzecież to ciasto na zdjęciu ma zakalec, to co pisze autorka że jest "gęste i zbite" to nic innego jak zwykły zakalec. Smacznego
OdpowiedzUsuńbyć może...ale przecież takie ciasto też jest pyszne poza tym to sztuka zrobic zakalec hehe, polecam Brownies- niedopieczony zakalec-pycha!!!
UsuńA ten zaraz spróbuje jak ostygnie:)
ciasto wyszło wyśmienite. Rozpuszczałam czekoladę w kąpieli wodnej i nie było żadnego problemu. Pychota!!
OdpowiedzUsuńno...pachnie cudownie!!!!!jeśli smkuje tak jak pachnie to mój synek je dostanie w formie torciku na 2 urodzinki:)
OdpowiedzUsuńszukalam takiego ciasta- niesamowicie czekoladowego ale jednoczesnie mokrego. ciasto znakomite poprostu rewelka.wyszło mi dokładnie tak jak na zdjeciach. czekolade z margaryna wystarczy podgrzewac na malym ogniu- wszystko ladnie sie rozpusci:) ciasto znakomicie nadaje sie do podania na cieplo z lodami waniliowymi!!!:D:D CUDO :D
OdpowiedzUsuńa to ciasto to nie jest może Amerykańskie Brownie? wnioskuje po dużej ilości cukru,czekolady i po braku proszku do pieczenia:) no i Brownie własnie takie wychodzi...niskie,zbite,wilgotne i mocno czekoladowe...po upieczeniu przypomina zakalca ale takie własnie ma być:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto, bo siostra przyjechała... Zjadłam kawałek i ani się obejrzałam, a było po cieście! Potem rodzina narzekała, że za słodkie, a to nieprawda - było idealne, mokre i pyszne. Już figuruje jako moje ulubione ciasto:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie mam w piekarniku..mmmm...nie mogę się doczekać, pozdrawiam, Karola.
OdpowiedzUsuńczy można masło zastąpić margaryną ? ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto wielokrotnie, jest obłędne...hmmm...(jak większość przepisów z tego bloga, je sie oczami i jestem pełna podziwu dla siebie samej - nieskromnie - że ja też tak potrafię:))jest tylko jedno ALE: od tych pyszności tylek rośnnie:)Ale i tak proszę o więęęęęęcej pomysłów!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Też miałam kłopot z dodawaniem żółtek do czekolady. Zrobiła się kluska. Ciężko było dodać do tego jeszcze mąkę. Ale białka załatwiły wszystko. Masa wyszła lekko płynna. Wydaje mi się ze to coś nie tak jest z czekoladą że robi się ta kluska. Robiłam z Goplany 60%. Następnym razem zrobie z Wedla chyba że nie będzie smaczne. Idę próbować jak tylko ostygnie.
OdpowiedzUsuńPychoooootka. Ja troszke przerobilam przepis i dodalam pomarancze i papryczke chilli !! Idealne polaczenie
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, dosłownie rozpływa się w ustach . Gorąco polecam przepis jest świetny !!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciasto wyszło pysznie, choć zanim dodałam białek i zobaczyłam jaka wyszła konsystencja to zwątpiłam czy wszystko dobrze wyszło. Polewę zrobię następnym razem tylko z mlecznej czekolady.Użyłam czekolady Wedla. A polewę: do małego garnka nalałam trochę wody i do garnka włożyłam metalową miseczkę i do miseczki czekoladę, która rozpuściła się bez problemów.
OdpowiedzUsuńDołączam do fanów tego wypieku. Właśnie zjadłam spory kawałek do filiżanki kawy. Idealne połączenie. Mooooocno czekoladowe. Idealne :)
OdpowiedzUsuńWitam, chcialabym sie dowiedziec jak by wygladalo ciasto gdyby dodac do niego wiecej maki? Czy nie wyszlo by wowczas w ogole?
OdpowiedzUsuńbyło by twardsze i mogło by nie wyjść
UsuńCiasto rewelacyjne, przepyszne, łatwe do zmodyfikowania dla osób nielolerujących glutenu. Polecam.
OdpowiedzUsuńbardzo nie fajny przepis... raz zrobiłem i już muszę robić co najmniej raz w miesiącu żeby zaspokoić podniebienie mojej ukochanej... tak więc gratuluje...
OdpowiedzUsuńto ciasto czekoladowe jest wspaniałe poprostu pycha niebo w gębie..smaczego
OdpowiedzUsuńciasto wpakowane do piekarnika :D
OdpowiedzUsuńPs. jak widzę pytania typu czy można zastąpić masło margaryna.. Ludzie litości ;p Czasami wato się szarpnąć, szczególnie na takie małe co-nie-co :)
Jedynym minusem jest podjadanie czekolady.. ech ;p
Właśnie pieką to ciasto z czekoladą deserową z Lidla,ale dodałam jeszcze 2 łyżki kakao:)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu i nie zawiodlam się. Dałam mniej cukru, bo 250 g wydawało mi się za dużo . Ciasto wyszło super . Polecam połączenie z bitą śmietaną i polewą wiśniową .Czekoladowe niebo w gębie . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis super, pysznie czekoladowy :)
OdpowiedzUsuńDodałam go u mnie na blogu, zapraszam w odwiedziny, może coś wpadnie Ci / Wam w oko :)
http://kuchennehity.blogspot.com/2013/06/doskonae-ciasto-czekoladowe-ala-brownie_3.html
Dzisiaj znalezione, dzisiaj zrobione, dzisiaj wielce chwalone :) Ciasto wyszło za pierwszym razem. Śmiem twierdzić, że jest idealne, pomimo znajomości przysłowia, iż "ideały nie istnieją" ;) Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzemek
Zrobiłam je. Wygląda identycznie jak ze zdjęcia tylko miałam problem z polewą musiałam dodać masła żeby dał się polać. Ciasto bardzo słodkie i bardzo wilgotne w środku. Może być zdjęcia kuszą lecz nie jest ono najlepsze
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za to ciasto;)
OdpowiedzUsuńTO ciasto jest zabójcze ! Robię je już chyba 5 raz.. w domu je uwielbiają :) Dziękuję za przepis ! To strzał w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuńPo prostu miodzio
OdpowiedzUsuńwiem że miodzio
Usuńmmm czekolada
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto i wyszło pyszne! zniknęło w dwa dni :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, .ciasto jest bardzo czekoladowe i mimo że jest gorzka czekolada to 250g cukru to o wiele za dużo, polecam dać mniej i na pewno będzie pyszne
OdpowiedzUsuńA gdyby zamiast polewy z czekolady posypać gęsto kakao? Jak tu np. http://yummyandtasty.tumblr.com/post/8511181884/sernik-pralinowy. Nie będzie zbyt gorzkie? Ja nie przepadam za taką samą slodyczą więc może to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńRobiłam! Naprawdę świetnie wyszło! Najlepsze na ciepło :)
OdpowiedzUsuńCiasto nadaje sie na spód, maleńkie jest, dobre ale bez szału. Robiłam na małej blaszce a mimo tego ma 2cm....
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto już chyba dwudziesty raz, za każdym razem wychodzi niesamowicie pyszne, a mój mąż mnie za nie nosi na rękach :) jest idealne takie jak lubimy zbite, słodkie i mega czekoladowe. Bardzo dziękuje za ten przepis bo odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne - maga czekoladowe :) Pychotka !
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobilem i polalem rozpuszczona czekolada gorzka - moja zona stwierdzila ze uczucia przy jego spozywaniu sa prawie jak seks ;-) sam nie wiem czy ciasto bylo tak dobre czy raczej powinienem to traktowac jako afront :)
OdpowiedzUsuńPolewa jest cudowna, nie rowna się żadnej innej :) Serdecznie zapraszam do mnie i czekan na ocenę :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci ślicznie Autorko bloga za ten obłędny przepis. Wracam tu po raz kolejny właśnie dla niego.
OdpowiedzUsuńMała rada : nie zjedzcie całego po upieczeniu, najlepsze jest na drugi dzień!
Świetne. Jak zrobi się rzadszą polewę - ze śmietanką kremówką domieszaną na przykład - to bardzo atrakcyjnie rozlewa się po brzegach w czasie krojenia. Cudowna konsystencja ale mikserem tylko żółtka i pianę - łączyć powoli ale nie za długo! Przepis cudowny.
OdpowiedzUsuńRobiłam wszystko według przepisu i totalnie, ale to totalnie nie wyszło. Zamiast gęstego i zbitego ciasta pustka w środku.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś po raz drugi to ciasto i znów wyszło przepysznie <3
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie rośnie prawda? Jaka średnica tortownicy?
Dziękuję za odpowiedź, Ola
Przepyszne mmmmmmm
OdpowiedzUsuńMi tez sie wydawalo ze wyszedl zakalec. Jednak w smaku dobre tylko w dniu wypieku. Nastepnego dnia bylo juz twarde i rzeczywiscie zbite jak klucha. Nie wiem czy sprobuje jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńWczoraj na wieczór zrobiłam i...wyszło obłędne!!!
OdpowiedzUsuńmimo,że w Twoim przepisie nie ma proszku do pieczenia,ja wzbogaciłam trochę przepis dodając pół łyżeczki proszku,jest idealny ,no i troszeczke urósł :) dzisiejszego dnia jest tak samo pyszny i mięciutki :) Dziękuje :*
Dziś będę robiła ciasto po raz 4 - absolutny czekoladowy hit i do tego prostu w wykonaniu :) a na liście 'do zrobienia' kolejne ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPychotka,2lata czailam sie ,zeby zrobic haha Tez ,jak komus powyzej , nie wyszlo mi az tak mokre jak na zdjeciu a bardziej wyrosniete (jak chce zeby jakies uroslo to nie wyrosnie! ) ale jest pyyyszniutkie i mega czekoladowe :))
OdpowiedzUsuńCiasto idealne do kawy, bardzo lubię czekoladowe wypieki :P Dziękuję za przepis, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla podniebienia, sprawdziłam przepis, jest szybki, łatwy i bardzo smaczny, polecam!
OdpowiedzUsuńZrobilam......ciasto nie doczekalo sie polewy,tylko troszke podstyglo i wyparowalo.Rodzina zrobila zamowienia na nastepne.Dzieki!
OdpowiedzUsuńGęste jak śmietana:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam:) Bardzo prosty przepis
OdpowiedzUsuńDzięki
Doskonałe ciastko! Nawet na zdjęciu wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńOd 8 lat korzystam z tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł <3
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasta czekoladowe to mój konik, wprost uwielbiam je piec! Świetne porady, jak sprawić, żeby nasz czekoladowy placek był wilgotny i aromatyczny znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i muszę przyznać, że wiele z nich na co dzień stosuję w swojej kuchni. Polecam wszystkim wielbicielom pieczenia.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto robię na każdą imprezę. Jest genialne
OdpowiedzUsuńNajlepsze ;) robię od lat i zawsze wszyscy się zachwycają smakiem
OdpowiedzUsuńNiezmiennie,robię je od czasów studiów... Będzie już 10 lat! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze!
Dzień dobry.
OdpowiedzUsuńChciałabym, żeby autor wiedział, że to najlepsze ciasto czekoladowe, jakie w życiu jadłam i ten przepis niejednokrotnie uratował moje zmysły.
Z radością wracam pod ten adres od wielu lat.
Magdalena Kowalska