środa, 9 lutego 2011

Zupa krem z pieczarek


Pieczarkowa jest moją ulubioną zupą. Ta jest bardzo gęsta, kremowa i delikatna. Można ją dość szybko przygotować i jest bardzo sycąca. Jeśli podamy ja z makaronem, spokojnie może sama w sobie stanowić cały posiłek.



Składniki:
  • 600g pieczarek
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1l bulionu warzywnego
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do dużego garnka. Pieczarki pokroić  w plasterki, posolić i podsmażyć na maśle.W międzyczasie pokroić w kostkę ziemniaki i razem z gotowymi pieczarkami wrzucić do garnka. Zalać bulionem, przykryć garnek i gotować na średnim ogniu przez pół godziny. Po tym czasie całość dokładnie zmiksować, dodając śmietanę i ewentualnie doprawiając do smaku. Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Krem z pieczarek to jedna z moich ulubionych zup! Piękne, piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna kremowa i aromatyczna zupka... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale zdjęcia.
    już od samego patrzenia zrobiłam sie głodna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails