niedziela, 31 października 2010

Ciasto bananowe

  
Ciasto dla wielbicieli bananów. Ciężkie, gęste i mocno bananowe - jesienne.  W sam raz do popołudniowej herbaty. Robi się je dosłownie w pięć minut, więc jest doskonałe jako szybki pomysł na deser, gdy ogarnie nas nagła ochota, albo wpadną niezapowiedziani goście ;)



Składniki:
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 125g cukru
  • 125g brązowego cukru
  • 225g mąki
  • 2 jajka
  • 125g miękkiego masła
  • 100 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich masło, cukry, ekstrakt waniliowy oraz jajka i zmiksować. Wlać maślankę i ponownie zmiksować. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wsypać do masy bananowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do keksówki i piec 50 minut w 160 stopniach.





Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Palce Lizać

10 komentarzy:

  1. ciekawe ;)
    Niedługo u mnie zagości ;DDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę próbować w czwartek :)
    pewnie smakuje bosko!

    P.S.
    Wasz blog jest tak smakowity, że jak go przeglądam mam chęć połknąć komputer :)
    Pozdrawiam :)
    iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy :) Pochwalcie się potem jak wyszło ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No więc 2 podejście do tego ciasta (za pierwszym razem nie kopiłam bananów). Miałam problem w określeniu wielkości bananów więc dałam 2,5 mniejszych. No i przede wszystkim jak to u mnie bywa trochę pozmieniałam. Jak dla mnie banany=migdały więc zamieniłam olejek, zamiast maślanki dałam jogurt naturalny i wsypując cukier dałam mniej i tak jest to straszna bomba kaloryczna.
    Piekarnik mam na 180 stopniach C.

    Za 20 min powinnam mieć świeżutkie ciasto ;) ale obawiam się iż trochę za dużo mi tego wyszło i moja brytfanka nie pomieści

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że zindywidualizowałaś swoje ciasto ;) Mam nadzieję, że nie wyszło z foremki :D Mi zazwyczaj nie rośnie za bardzo, jest raczej niskie. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Było pyszne ;)
    Tylko mam pewne wątpliwości, moje wyszło dość wilgotne i nie wiem czy to sprawka jogurtu czy tak miało być?

    No i brytfanka okazała się idealna ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. To dobrze :) Mi też zawsze wychodzi bardzo wilgotne, taka już chyba jego uroda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło przepyszne! bardzo wilgotne, bananowe i przesłodkie :) jesteś niesamowita z tymi przepisami! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. genialne, zrobiłam je zaraz po gruszkowym. to najlepszy blog kulinarny ever
    Ewka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam:) chciałabym upiec to ciasto w tortownicy tylko zastanawiam się jalki rozmiar byłby najlepszy?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails